17 martie 2013

Atitudinea față de turiștii străini

   Afectul meu faţă de statistici, sondaje, de mass-media în general şi, în special, faţă de unii jurnalişti recrutaţi la apelul bocancilor vă este deja cunoscut, deci nu are rost să-l reiterez. Dar nici nu rezist tentaţiei să nu sar la gâtu' lor când prind ocazia!
   Deunăzi, pe fluxul de ştiri "Yahoo! News" (exclamarea aia este musai să stea la locul ei, căci face parte din brand) a fost pus în circulaţia on-line un clasament, sub titlul  "Top cele mai neprimitoare popoare". Cam la atât s-a redus imaginaţia jurnalistică a semnatarei. Nu-i dau numele, că-i şifonez CV-ul, unul destul de onorant, recunosc. Bun, dar nu asta era problema! Pe fond, nu a făcut altceva decât să extragă dintr-un raport oficial o ierarhizare, una din câteva zeci. Asta cu temă turistică a părut mai interesantă şi nu văd nimic rău în asta. Raportul cu pricina a fost dat publicităţii, recent, de către World Economic Forum - pe scurt, WEF - o organizaşie non-profit din Elveţia, care este implicată în mai multe ramuri ale mediului internaţional de afaceri. Dezamăgirea mi-a fost provocată însă de către televiziunile noastre naţionale şi voi menţiona în special ProTv-ul, cu Esca zece, care-i şi întrece. De ce? Nu pentru că n-au pomenit nimic despre acest clasament, ci pentru faptul că n-au menţionat poziţionarea României undeva, pe ultimul loc al ospitalităţii sau pe prima poziţie a ostilităţii faţă de turiştii străini, ăia câţi ne mai trec pragul. Cum de n-am mai băgat groaza în nimeni, nu ştiu!?


  Secretul "omisiunii" aveam să-l descifrez răsfoind raportul mai sus menţionat. Nu pe fluxul de ştiri, ci chiar la sursă, adică pe site-ul WEF. Pe Yahoo! News (care a citat CNN.com), cele mai neprietenoase popoare din 140 de ţări ierarhizate în „Travel and Tourism Competitiveness Report 2013” ar fi: Bolivia, Venezuela, Federaţia Rusă, Kuweit, Letonia, Iran şi Pakistan, urmate îndeaproape de Coreea de Nord, China (surprinzător, totuşi) şi, atenţie!, vecina noastră de la sud, Bulgaria. Cred că acum înţeleg de ce n-a dat ProTv-ul nimic şi a tăcut mâlc. La cât îi pupă Esca and Co în cur cu turismul lor cu tot, cred că s-a constipat toată gaşca ştiriştilor din Pache Protopopescu. Revenind la Topul cu pricina, la polul opus, Islanda şi Noua Zeelandă ar fi cele mai amabile cu turiştii străini, fiind urmate de Maroc, Macedonia, Austria, Senegal şi Portugalia.
   Mă simt dator să clarific două aspecte. Poza de mai sus este o imagine dintr-un muzeu horror londonez, deci n-are a face cu ostilitatea, iar secundo, chestia cu neospitalitatea unora faţă de musafiri să nu se confunde cu rentabilitatea turismului din ţările respective faţă de altele, care îşi pun sufletul pe masă. La acest capitol, podiumul premianţilor se prezintă altfel:  Elveţia, Germania, Austria, Spania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Franţa, Canada, Suedia şi Singapore, ţări care au excelat la mai multe capitole, printre care infrastructura turistică, atractivitatea pentru călătoriile de afaceri şi resursele culturale. Nu ne încălzeşte cu nimic că Haiti este ultima clasată, ci trebuie să vedem cam pe unde ne plasăm noi, o ţară cu frumuseţi uluitoare şi cu nişte gospodari...după cum ni i-a lăsat meşterul Manole: într-o zi pun o cărămidă, iar alte şapte zile sparg la ea. Ei bine, ne poziţionăm pe locul 78, conform oficialului elveţian (am regresat cu o treaptă), sau pe 68, conform Yahoo!, într-un alt articol, nesemnat. La nivel european am fi pe 35, din 45. Este bine, este rău? Păi, nu-i bine. Dar nici rău. Ce ne ţine departe de eşalonul fruntaş? Două din cele trei criterii pe care tocmai le-am pomenit: Infrastructura turistică şi atractivitatea pentru călătoriile de afaceri. Şi ar mai fi unul, neoficial: prostia, fraţilor, prostia! Mă refer la ăi' din capu' ţării, deşi...Mai bine tac!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.