14 noiembrie 2019

De la 9 pân’ la 10, după cum vrea muşchii lor


Complex de apartamente în București, 
Strada Barbu Văcărescu Nr 102, 
creşte văzând cu ochii de la o zi la alta, 
dar şi de la o şpagă la alta.





   Până nu demult, eram un locuitor privilegiat al Capitalei, cu precădere spre amurg, când soarele părăsea scena într-un final demn de bis. Pentru cei ce nu cunosc zona Barbu Văcărescu – Floreasca - Dorobanţi, să le explic principalele repere din prima fotografie:  în stânga, două dintre cele patru blocuri turn ce străjuiau Patinoarul Floreasca, devenit între timp discotecă şi apoi… „ceva”; în zona centrală, unde soarele pare aşezat într-un jilţ pământean, sunt cele două construcţii gemene de la intrarea principală la „Romexpo”; puţintel mai la dreapta fosta „Casa Scânteii”, care după Revoluţia butaforică  s-a transformat într-o glumă şi mai sinistră, „Piaţa Presei Libere”; iar la capăt de dreapta, actualul „Heliade Tower”, adică ceea ce a fost cândva „I.P.A” .




   Cu aproximativ un an în urmă, lucrurile începeau să se schimbe. Mai întâi am trecut prin calvarul fonic. Tot felul de scule, agregate, utilaje şi ce-or mai fi fost p-acolo nu ne-au iertat nici ziua, dar nici noaptea, de a stat cartierul treaz ca la alarmă. Încetul cu încetul, panorama devenea din ce în ce mai îngustă înspre sus. Iniţial, s-a crezut că nu va fi o clădire foarte înaltă, pentru că „PUZ”-ul nu ar fi permis aşa ceva într-o zonă în care blocurile cu trei etaje erau suverane. În scurt timp aveam să realizăm că afişele atârnate de gardul fostului garaj RATB erau tangenţiale cu realitatea. Construcţia cu pricina, proiectată şi construită de o firmă turcească, avea să ajungă pe extreme la nivelul nouă, iar tronsonul din mijloc până la etajul şase. Sigur, plus câteva magazine pe la parter, care, în mod sigur, vor fi la fel de rentabile precum toate cele câte s-au închis anterior.




   Opa!, dar ce să vezi, taman când credeam cu toţii că treaba-i gata şi balul spre final, s-a iţit, tam-nisam, o legăturică de fier beton, de parcă încolţise ceapa în citale. Ce-o fi asta, căci, conform proiectului şi machetei din sediul firmei „102 The Address” - tot în Barbu Văcărescu, chiar lângă şantier – etajul nouă este „end game”. Nu a trecut săptămâna şi… opa! Încă o legăturică de fier beton. Distanţa dintre cele două „legăturici” dădea de înţeles mai degrabă că, din proiect, a fost omisă casa liftului. Dă-i râs, dă-i caterincă, ha, ha şi hi, hi!




   Astăzi, 14 noiembrie 2019, râsul s-a transformat în plâns, pentru că a devenit cât se poate de clar că cineva de pe la Primăria Capitalei şi de la Primăria sector 2 a pus botu’ la şpăgi serioase, d-alea grele de tot. Adică la o investiţie de peste 50 milioane de euro a turcaleţilor, n-ar mai fi loc şi de ceva guri flămânde şi avide la final de mandat pe la primării? Iată de ce, ceea ce trebuia să fie terasa blocului va deveni, cât de curând, etajul 10. Este cât se poate de clar că armăturile sunt prima fază pentru stâlpii de susţinere ai unui nou planşeu, ai unui nou etaj şi cine ştie când, unde şi cum se vor opri cu construcţia.



   Primăriile sunt irefutabil compromise, dar, întreb ca prostu’, o mai fi cineva, vreo autoritate, institut, serviciu sau ce Doamne, iartă-mă! care să-i strângă de ouă şi să-i întrebe de sănătate? Mai salvează cineva ţara asta din ghearele samsarilor?

2 comentarii:

  1. Teoretic ar trebui ca ISC-ul să-şi facă datoria şi să se asigure că ceea ce a fost proiectat /avizat /autorizat este întocmai cu ce se va recepționa la sfârşitul lucrarii, dar la cum merg lucrurile pe la noi, sigur le pot închide şi lor gurile flămânde cu câteva fărame de spagă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca părere personală, cred că mai întâi au închis guri flămânde, de le-a săturat, şi apoi, fără griji şi stress, şi-au văzut de treabă.

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.