11 octombrie 2013

De la sex, sau de la căcare?

  Nu ştiu cum pana mea se face, dar, periodic, se găseşte câte un vecin european să-şi înfigă toată proteza în curu' României. Acu', le-a mai venit italienilor una pe broscuţă, cum că nişte mure, dude sau ce or fi ele ar fi fost infestate cu virusul hepatic de tip A. Nu multe, ci vreo zece kile, din fo 400 câte am fi exportat. Sigur, nici alea zece n-au fost toate, ci, cine ştie?, vreo două, trei, hai să spunem patru fructe.
   Ştirea, dată de un post TV, a pornit pe ideea noului scandal în care ţara noastră ar este implicată. Mda, numai că acest "nou" este cam...vechi. Despre fructele astea de pădure contaminate s-a mai relatat în presa autohtonă prin luna iunie, dacă memoria nu mă trădează. Şi atunci, dar şi acum, acuzaţia este o abureală lipsită şi de bun simţ, dar şi de argumente, fiind incriminat un lot, care ar fi fost congelat, de provenienţă relativă, fie din România, fie din Bulgaria, poate chiar din Polonia. Cazuri de îmbolnăvire nu au fost raportate în Italia, însă "se vorbeşte despre riscul unei posibile epidemii de hepatită A în Germania, Olanda şi Polonia, după ce 15 turişti care au călătorit în Trento şi Bolzano (nordul Italiei) au fost diagnosticaţi cu acest virus de la 1 ianuarie 2013" (Sursa: Adevărul News). V-aţi prins cam pe când ar fi fost posibil ca acest eventual risc probabil să se fi declanşat? Ianuarie 2013.
   Nu ştiu câţi dintre voi sunt mai breji decât mine pe tărâmul medical, însă, recunosc, cunoaşterea mea se limitează la aspirină, antinevralgic şi frecţie cu spirt. Totuşi, când vreau să aflu câte ceva, mă pun pe căutat informaţii şi lămuriri. Aşadar, haideţi să vedem care-i şmecheria cu virusul ăsta: "Hepatita virală A este o boală infecto-contagioasă acută, produsă de virusul hepatitic A – se mai numeşte şi hepatita epidemică, deoarece apare în focare epidemice sau epidemii, mai ales la copii" (Sursa: SfatulMedicului.ro). Mai departe, de pe acelaşi site, mai aflăm că: "Sursa de infecţie este reprezentată de bolnavii şi purtătorii asimptomatici (mai frecvent copii). Transmiterea este de obicei digestivă, fecal-orală". Bănuiesc că ştiţi ce înseamnă şi fecal, dar şi oral, fără să faceţi legătura cu activităţile politice de pe la noi. Da', dar domn' doftor de pe site mai dă o informaţie. Ia să o citim: "Boala se poate transmite rar prin sânge sau contact sexual". Aha!
   Să recapitulăm: Murele, sau ce or fi fost ele, au fost culese din mediul lor natural, cel sălbatic. Pe înţelesul tuturor, pădure. Cum sexul pe cărări de munte nu se recomandă, pe motiv de vânătăi şi julituri, rămâne cu un nivel ridicat de plauzibil...căcarea, care, de regulă şi bun simţ, n-o tragi pe cărare, ci în boscheţi, brusturi şi alte tufe, ca să nu dea alţii cu bocancii-n realizarea ta. Bun, dar în pădure convieţuiesc în deplină armonie şi necuvântătoarele de sorginte animală, printre care şi ursul. Moş Martin, dacă nu dă iama prin tomberoane, are o pasiune proverbială pentru mure, zmeură, afine, coacăze şi alte alea. Dar, ca tot ursul care se respectă, are şi dumnealui tot felul de necesităţi, nu? Sigur, şansa ca o mură cu rahat de urs să fi ajuns la export ar fi una la un miliard, însă, cinstiţi să fim, domn' doctor cu pricina ne-a cam lăsat în ambiguitate maximă când a pomenit de fecale. Or fi de la urs, sau de la un uman? Nici cu sexul n-a lămurit-o domn' doctor sută la sută, să-mi fie cu iertare, căci, pe alt site, o explică un altul mai cu subtitrare, frate: "sexul neprotejat (de orice formă – inclusiv oral şi anal)" (Sursa: Hep.ro). Păi, dacă este să vorbim de boscheţi şi fructe de pădure, să priceapă şi italianul de unde i se trage a boală, nu-i aşa?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.